VARMRØGET LAKS M. MANDELSPLITTER
Ingredienser (4 personer):
- Fersk lakseside, ca. 800 gr.
- Mandelsplitter, ca. 80 gr.
- Fint salt
- Kanel, stødt
- Akacie-honning
- Æble-træ chips, 2 store håndfulde
Fremgangsmåde:
Den ferske lakseside renses og tjekkes for skæl samt pudses af, så den fremstår flot og indbydende. Herefter lægges den på et stort stykke film og overdrysses med et fint og tyndt lag salt. Herefter overdrysses med et tyndt og fint lag kanel hen over laksesiden, og tilsidst med et tyndt lag akacie-honning. Herefter foldes filmen omkring laksesiden og fisken lægges på køl mindst 2 timer - gerne mere.
Mens laksesiden trækker i køleskabet, klargøres grillen/smokeren til at røge laksesiden. Grillen/smokeren klargøres med tændte briketter, ca 1/2 - 3/4 grillstarter. Bruger du en grill, så lægges briketterne i kulbakkerne i begge sider. Bruger du en smoker, så lægges der tændte briketter under vandbadet, der er i for at stabilisere temperaturen. Samtidig med at der er tændt op i grillstarteren, så lægges de 2 store håndfulde æbletræ i vand, således de kan suge lidt vand til sig og dermed bedre afgive røg, når laksen skal røges.
Ca. 5 minutter før man vil lægge laksesiden på grillristen, tages laksesiden ud af køleskabet, filmen fjernes og laksesiden placeres på et dobbelt lag af staniol. Derefter får den lige endnu et tyndt lag akacie-honning og overdrysses med mandelsplitter hen over laksesiden. Mens laksen trækker på køkkenbordet, så hældes vandet fra æbletræet, så der ikke kommer vand med i grillen/smokeren. Herefter lægges æbletræ-chipsene på risten over kulbakkerne, hvis det er på grillen. Og ned over de tændte briketter, hvis det er i smokeren, således at der udvikles røg. Når der er gået et minuts tid med røgudviklingen, så placeres laksesiden på grillristen og får ca. 20-30 minutters røg ved ca. 160-180 grader.
Et pejlemærke for, hvornår laksesiden har fået nok og er ved at være færdig, er når man kan se de hvide proteinstoffer begynder at trække sig ud på oversiden af laksen (der hvor den er tyndest).
Servér med friskbagt brød og en krydderurter-dressing til.