JULEAFTEN PÅ DEN GODE MÅDE

Denne metode er super god, hvis man kun har en kuglegrill. Som ekstra bonus giver det ro selve juleaften! Anden og saucen laves nemlig dagen før.

 

8 personer

 

Ingredienser

 

Juleand:

1 and ca. 3400 gr.

2 æbler

150 gr. svesker

1 tsk. stødt kanel

1 tsk. groft salt

1 spsk. groft salt

 

Flæskesteg:

1 Flæskesteg ca. 2000 gr.

Groft salt

Laurbærblade

 

Brunede kartofler/alm. kartofler:

1600 gr. asparges kartofler

80 gr. smør

120 gr. brun farin

Lidt salt

 

Rødkål:

Brug opskriften fra Mortens aften

 

Sauce/Sovs:

Skrog og indmad fra anden

Gulerod, selleri, persillerod, pastinak, porre og løg

3-4 laurbærblade

1 stjerneanis

Salt og peber

Vand

½ ltr. piskefløde

Ribsgele

Fremgangsmåde


Juleand:

Skær æblerne i både og vend dem med svesker, kanel og lidt salt. Kom fyldet i anden og gnub anden ind i resten af saltet.

Grill anden ved indirekte varme med en alubakke under, så stegeskyen kan bruges bagefter. Hold grillen på ca. 180 grader eller en kernetemperatur ved låret på ca. 78 grader og grill i 1 1/2 - 2 timer. Lad anden køle lidt af og skær derefter brysterne og lårene af i hele stykker, således at man har 2 hele bryster med vingeben og 2 hele lår, men uden "skroget". Det gør ikke noget, at det er en lille smule ”rødt” ved låret. Gem gerne lidt fedt til dagen efter fra alubakken. Stil andestykkerne på køl til dagen efter.

 

Sauce:

Kog "skroget" fra anden, indmaden samt alle rodfrugterne op med vand og krydderier, til der er lave en god fond. Sigt fonden og kog den ind sammen med fløde og ribsgele. Smag til med salt og peber og jævn evt. saucen lidt.

 

Kartofler og sukkerbrunede kartofler:

Vask og kog kartoflerne med lidt salt i ca. 10 min. og pil derefter kartoflerne.

Tag halvdelen af kartoflerne og læg dem i en alubakke og tilsæt smør og brun farin samt lidt salt. Stil dem på grillen ved indirekte varme i 20-25 min. til sukkeret karameliserer og tilsæt evt. lidt salt. De resterende kartofler varmes op i lidt vand inden servering.

 

Flæskesteg:

Tjek at stegen er ridset godt nok fra supermarkedet/slagteren. Den må ikke været ridset for dybt, da sværene så ikke bliver sprøde. Drys groft salt godt ned imellem sværene.

Grill stegen ved indirekte varme, med en alubakke nedunder, ved ca. 200 grader i ca. 1 ½ time til sværen er sprød og stegen har en kernetemperatur på ca. 70-72 grader.

Tilsæt stegeskyen til saucen og lad stegen hvile i ca. 20 min. uden at pakke den ind.

Imens stegen hviler, varmes anden med lidt fedt på toppen af stykkerne.